Jaap's suggestie

 

Mooi mosselen

In de tijd dat de Oosterschelde nog geen stormvloedkering had, was ik een tienerjongen. Ik woonde in Zeeland en in de zomer speelde zich het leven voornamelijk buiten af. Samen met de andere jongens aan de dijk vuurtje stoken, wat `geleende’ aardappelen uit de schuur van buurman Boer in de as en in een aangespoeld roestig blik wat blaadjes wier en wilde mosselen. Een koningsmaal.

De mosselen zijn er nog steeds. Grappig feit is dat de meeste mosselen die we eten uit de Duitse Waddenzee komen. Als je ‘s zomers aan het strand bent, zie je soms een vissersboot met de vaart van een speedboot voorbij komen. Let maar eens op de plecht, staat er YE (Yerseke) of BRU (Bruinisse) op het kenteken, dan zijn die boten met een vol ruim met mosselen onderweg van de Duitse Waddenzee naar de Oosterschelde. Vlak voor Yerseke worden de mosselen in de Oosterschelde gestort waarna ze na een korte integratie van een week of drie als Zeeuwse mosselen verkocht worden.

Het feit dat ze in de Waddenzee zijn opgegroeid, maakt ze niet minder lekker. Sterker juist, in de Waddenzee is de voeding voor de mossel op zijn best en levert het een mooi volle mossel op. Trouwens…de mythe dat je mosselen moet eten als er een R in de maand zit is hardnekkig maar ongegrond. Deze stamt nog uit de tijd dat er geen gekoeld vervoer was en mosselen pas vervoerd en verkocht konden worden als het alweer wat koeler werd, vanaf september dus. Dat wil niet zeggen dat u geen dankbaar gebruik kan maken van deze mythe. Septemberrrrrr… mosselmaand doe er uw voordeel mee!

Mosselen combineren ook prima met wier. Wilde zeesla, kombu, nori en wakame worden momenteel vers geoogst in Bretagne. Voor het wier verpakt wordt, wordt het zeewier gezouten. Hierdoor verandert de houdbaarheid van slechts enkele dagen naar maanden. Even afspoelen met zoet water en u heeft weer krakend vers wier. Zeewier heeft de toekomst, de zee is nog een bijna onontgonnen landbouwgebied maar levert nu al producten die qua smaak uniek zijn. Ik denk dat we zeewier over een jaar of tien als reguliere groenten serveren. Nu heeft u nog de kans om u met deze bijzondere en waanzinnig mooie groenten te onderscheiden.

Op de hoogte blijven?

Vul uw e-mailadres in en ontvang Jaap's suggestie per e-mail.