Jaap's suggestie

 

Lokaal Wild

Vroeg in de ochtend, enkele weken geleden. Ik mocht mee met de wildopzichter in de Amsterdamse waterleidingduinen. Bij het toegangshek struikelden we als het ware over een roedel herten. Nog net niet aaibaar, maar ook zeker niet heel schuw bekeken ze ons net zo nieuwsgierig als dat wij hen bekeken. Na een paar passen richting de dieren veranderde die nieuwsgierigheid in waakzaamheid en met een elegant opgeheven staartje verdwenen ze langzaam naar de achtergrond van het herfstbos. Wat een prachtig plaatje. 

 

 

Op dit moment wordt er op deze dieren gejaagd, niet voor de sport, maar simpelweg omdat er teveel herten in een te klein gebied leven. `Overpopulatie' noemen ze dat. Damherten kennen geen natuurlijke vijanden en hebben een goed leven in de duinen, ze planten zich ieder jaar voort en de enige sterfte die er is, komt door ouderdom  of verhongering. Omdat er teveel herten in een te klein gebied leven, ontstaat schaarste aan voedsel voor de dieren. Daar lijden niet alleen de dieren onder maar ook de hele vegetatie in het duingebied. 

Het is dus zaak om het hertenbestand op een fatsoenlijke manier terug te brengen naar een evenwichtig aantal. Dat wordt gedaan door te jagen. Een deel van de herten wordt in het najaar en winter afgeschoten. Het zijn deze herten, AmsterDamherten, die u bij onze poelier koopt. Wild uit uw eigen achtertuin. Met het kopen van dit hert steunt u tweeledig een goede zaak. Allereerst heeft u een heerlijk en eerlijk stuk wild voor uw gasten en daarnaast draagt u meteen ook uw steentje bij aan het behoud van onze mooie duinen. 


Jaap Sloof
Culinair adviseur
De Kweker

Op de hoogte blijven?

Vul uw e-mailadres in en ontvang Jaap's suggestie per e-mail.