Jaap's suggestie

 

WILD, WILDER, WILDST!

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij mij heeft het seizoen veel invloed op wat ik eten wil. In de herfst begint het verlangen naar wild, zuurkool, witlof en appels. In de winter zet dat verlangen door naar wat zwaardere gerechten, stoverijen, gebraad en stevige, wat vette vis.  

In een gesprek met een gewaardeerde collega waar­mee ik onder het genot van een goed glas graag een beetje mag filosoferen kwamen we uit op het oer­dieet; het onbewuste jager-verzamelaar instinct in ons dat ervoor zorgt dat we willen eten waar ons lichaam behoefte aan heeft. Met die filosofie als uit­gangspunt zou je kunnen zeggen dat we met het dalen van de buitentemperatuur de behoefte hebben om ons lichaam flink van brandstof te voorzien omdat het nou eenmaal harder moet werken dan in de zomer. 

Dan een sprongetje naar de menukaart. Merkwaardig genoeg zien we dat wild, een oerbron van energie, na de Kerst minder actueel is dan er voor. De beleving van de looptijd van het wildseizoen van de gemiddelde consument is dat het begint in november en eindigt op tweede kerstdag. Maar niets is minder waar. Kijk maar eens op de wildtabel hiernaast. Het wild­seizoen loopt door tot eind februari en verder. 
Wild is het meest duurzame vlees dat er is, zeker als het zoals het wild bij Pieter van Meel in Nederland geschoten is en dus geen lange weg richting schap hoeft af te leggen. 

Tijd dus om de oermens te voeden met mooie stoof­schotels gecombineerd met wintergroenten als kool, biet en spruiten, een mooi glas dieprode wijn en dan, wat mij betreft, afgesloten met een winterslaapje. 


Jaap Sloof
Culinair adviseur
De Kweker

Op de hoogte blijven?

Vul uw e-mailadres in en ontvang Jaap's suggestie per e-mail.