Jaap Sloof


GROEN GROENER GROENST

Het voorjaar zit in de lucht, dat zie ik aan het groen in mijn tuin. Een klein stukje heb ik ingericht voor kruiden, en die schieten nu de grond uit. Vers vanuit de tuin de tafel op, hoe mooi kan het zijn. Bijzonder is dat je in eerste instantie niet ziet wat onkruid is en wat niet. Althans ik niet. Daarbij komt dat niet alles zomaar de titel onkruid mag dragen. Verleden jaar oogstten we een buitengewone hoeveelheid spontaan opduikend zevenblad. De pest voor je tuin maar uitstekend geschikt om een pesto van te maken. De jonge brandnetels deden het goed in de soep en een beetje paardenbloemblad en wilde zuring kon door de sla.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Vul uw e-mailadres in en ontvang Jaap's suggestie per e-mail.

 
Een bron van inspiratie voor mijn tuinier avonturen is Mari Maris, auteur van ‘De Groentebijbel’ en het meer recentelijke ‘Mari plukt de dag’. Mari was kok in Amsterdam maar 8 jaar geleden vestigde ze zich in Noord-Frankrijk. Hier runt ze een Chambre d’Hotes met een klein restaurant waar ze uitsluitend met groenten uit eigen tuin kookt. Begin dit jaar was Mari te gast bij De Kweker om een Masterclass over groenten te geven. Zoals dat vaker gaat was het eenvoudigste gerecht het meest inspirerende gerecht. Mari maakte salades met steeds dezelfde basis: kallets (boerenkoolspruitjes), olie en wat azijn of citroensap. Vervolgens voegde ze verse kruiden toe. Ze liet ons variaties met oregano, majoraan, basilicum, kervel, dragon, selderij, rozemarijn, tijm en platte peterselie proeven. En iedere salade smaakte anders! Fris, geprononceerd en lekker. Met weinig moeite - en daar houd ik toch wel van- een verbluffend resultaat.

Sommige horecabedrijven zijn in de blije omstandigheden dat ze zelf een groenten- of kruidentuin hebben. Maar in een stad is dat helaas lang niet overal mogelijk. Gelukkig heeft De Kweker een uitgebreid assortiment verse kruiden waarvan de meeste lokaal geteeld worden. Iedere dag een verse aanvoer van fris groen. Iedere soort weer met zijn eigen kenmerkende smaak en toepassing. In de twee weken die deze folder loopt bieden we u de mogelijkheid om voordelig te experimenteren. En mist u nog wat in het kruidenassortiment, laat het ons dan weten, tenslotte leren we graag van u.

PS. Ik zoek nog mensen die een dag mee willen wieden.