Jaap Sloof

TASTE THE WASTE

Onlangs werd ik uitgenodigd voor een diner in `Van de straat’, een klein restaurant in Utrecht midden in de wijk Lombok. De insteek was om met een aantal mensen uit ons vak te praten over voedselverspilling. In Nederland verdwijnt elk jaar zo’n achthonderdmiljoen kilo voedsel bij het afval, dat is ongeveer een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt. Verspilling gebeurt -vaak ongewild- overal, zowel bij de producent, als bij de distribiteur én bij de eindconsument.


OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Vul uw e-mailadres in en ontvang Jaap's suggestie per e-mail.

 
Eigenaar van het restaurant, Thijs Afink, is erg begaan met `food waste’ en produceert `Thijstea’. Een Ice Tea gemaakt van biologische thee en fruit en kruiden die normaal gesproken wegens incourante maten de prullenbak in gingen. Dat koopt Thijs bij boeren voor een eerlijke, marktconforme prijs. Inmiddels heeft hij meer dan 11000 kilo appels, 1700 kilo gember en 1600 kilo citroenen `gered’ van vernietiging en verbranding.

Nog geen week na dit diner, kreeg ik een monster van `Abma’s gazpacho’ op mijn bureau. Walter en zoon Cesar Abma maken deze gazpacho van de `overtollige’ tomaten van Kwekerij Osdorp. Dat komt zo: aan het begin van de zomer wordt Nederland overspoeld met goedkope Spaanse tomaten, de productie is hoog en door de vakantieperiode is de afzet minder. Nederlandse tomaten krijgen op dat moment niet de prijs die het de moeite waard maakt ze aan te bieden op de markt. Verder moeten trostomaten voor de verkoop minimaal 5 tomaten per tros bevatten. Van de trostomaten die minder dan 5 tomaten bevatten, niet marktconform dus, én het overtollige aanbod maken vader en zoon naar een klassiek Spaans recept een overheerlijke gazpacho.

Druppels op een gloeiende plaat. Ja natuurlijk. Maar inmiddels druppelt het niet meer. Het regent, nog geen stortregen, oké, maar een flinke miezer mag je het wel al noemen. Steeds meer kleinschalige, maar uiterst serieuze ondernemers weten van producten die anders vernietigd zouden worden, een commercieel en verantwoord succes te maken. Bij De Kweker steunen we dit soort initiatieven graag. Al is het maar door na het werk een cocktailtje te drinken van Thijstea Citroen gember en een kopje van Abma’s Gazpacho. Alle beetjes helpen.