Jaap Sloof

OOSTERSCHELDEKREEFT

In mijn jonge jaren heb ik veel gedoken in de Oosterschelde. Met een goede vriend, tevens collega-chef, reden we op zondagmorgen héél vroeg naar Zeeland. We maakten twee duiken: een duik onder de Zeelandbrug en een duik bij de Zoetersbout. Mooie plekken waar je bijzondere vrienden maakt. Onder de Zeelandbrug zagen we hele scholen met Harders het zeewier van de pijlers afknabbelen. Bij de Zoetersbout, een dijk die bestaat uit gestorte granietblokken met ideale schuilplekken, wisten we elke kreeft te vinden. Even gedag zeggen. Nooit zijn we in de verleiding gekomen om wat mee te nemen. Dat was – en is nog steeds – not done.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Vul uw e-mailadres in en ontvang Jaap's suggestie per e-mail.

 
De Oosterscheldekreeft is een uniek Zeeuws seizoensproduct. Van 29 maart tot 15 juli mag er beperkt op gevist worden. De kreeften worden duurzaam gevangen in kleine boten met een kooi of met fuiken. Slechts een kleine selectie vissers heeft een vergunning en deze worden streng gecontroleerd. Er zijn afspraken over hoe groot een kreeft minimaal moet zijn, te kleine worden direct weer teruggezet.

De Oosterscheldekreeft heeft een status aparte. Het is een uniek ‘product’ uit de Oosterschelde. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze een afwijkende DNA structuur heeft ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld. Daarom heeft de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak. Bovendien staat de versheid van de Oosterscheldekreeft door de relatief korte afstanden garant voor een hoogwaardig kwalitatief product.

Sowieso is het feest in deze periode! Er zijn al asperges en de eerste Nederlandse zeekraal en lamsoor dienen zich aan. Begin mei zijn ook de eerste Canners, Canadese kreeften (Nova Scotia) er weer. Met een gewicht van ca 300 gram zijn deze kreeften uitermate betaalbaar en ideaal voor een voor- of hoofdgerecht.

Veel plezier tijdens uw kreeftenparty!